Full Porselen Kronlar

Dişlerdeki yıkımın fazla olduğunda dişin tamamının porselen kron ile kaplanmasıdır , porselen kronlar full porselen veya metal destekli olabilir. Full porselen kronlar metal destekli porselenlere göre daha estetik ve doğal görünür.

Sabit Protezler
Dişlerin ve çevre dokularin çeşitli nedenlerle madde kaybina uğradiği ya da tamamen yok olduğu, yani kaybedildiği durumlarda, onlari onarmak ya da yerine konmasi için kullanilan, hazirlanmiş materyallere protez adi verilir.
Diş Protez’in Amacı ;
Protezde, hastanin kaybolan fonksiyonlari tekrar kazandirilmaya ayni zamanda bozulan konuşmasinin da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olmasi amaçlanmaktadir. Protez uygulamalariyla kaybedilen ağiz sağliği düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açidan da desteklenmesi sağlanir.
Bu da fonksiyonel bozukluklarin yani sira, insanlarda kendine güven duygusunun azalmasina neden olur. Bu durumda olan hastalara yapilan çeşitli protezlerle insanlarin yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanir.
Yillar boyunca insanlarin yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazi nedenlerle diş gicirdatmalari sonucunda, dişler farkli oranlarda aşinirlar. Ayrica çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazi bölümlerinde kirilmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron adi verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapilari, tekrar yerine konur. Bu kronlar porselen, akril ya da dişhekimliği için iözel olarak üretilmiş olan metal alaşimlari kullanilarak yapilir. Dişhekimliğinde son dönemdeki gelişmeler bu yapilarin son derece doğal görünmesini sağlayabilmektedir.
Dişlerin ağizda görünen kisimlarinin yerine yapilan ve hasta tarafindan çıkarılamayan protezlerdir.
Kaplamalar;
• çürük veya başka bir nedenle aşiri madde kaybi olan dişlerin restorasyonu;
• Renkleşmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlerde;
• şekil bozukluğu olan dişlerde yapilir.
Dişler kaplama yapilacak şekilde şekillendirilir. Daha sonra ölçüsü alinip Laboratuarlarda hekiminizin verdiği kararlar doğrultusunda hazirlanir. Provalarin ardindan kaplamaniz yapiştirilarak işlem bitirilir.
Uygulanan kaplamalarin bakimi tipki sağlikli dişlerin bakimi gibidir. iyi yapilmiş bir kaplama fonksiyon açisindan ve temizlenme açisindan sağlikli bir dişten farksiz olmalidir.
Köprü eksik dişlerin yerine protez yapabilmek için komşu diğer dişlerden destek alinarak yapilan protezlerdir.
Köprü yapilmadiği taktirde hastanin komşu dişleri ve diğer çenedeki karşit dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle bozulan diş kapanişi çürüklere ve diş kayiplarina yol açar.
Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafindan destek olarak alinacak dişler şekillendirilip ayni işlemler gerçekleştirilerek yapilir.
Bakimi, rutin bakim işlemleri yani sira boşluğa konulan parçanin alt kisminin özel diş ipleri ile, diş hekiminizin göstereceği şekilde temizlenerek yapilir.
Porselen, değerli metal kombinasyonlari özel cam maddeler ve özel plastiklerden hekiminizin seçimi doğrultusunda yapilir.

Sabit protezlerde klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken altyapi olarak metallerin dayanikliliğindan, üst yapi olarak da seramiğin estetiğinden faydalanilmiştir. Bu yöntem halen geçerli ve kullanilir olmakla birlikte artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok değişik maddelerle doğal görünüşü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamalari da artik klinik çözümlere eklenmiştir.

Bu protezlerde altyapi olarak diş dokularina uyumlu, gerekli dayanikliliğa sahip ve sağliği idame ettirebilecek dişhekimliğine özel metaller kullanilir.
üst yapi olarak da dental seramik estetik görünümü sağlamak için kullanilir. Standart metal alaşimli sabit protezler tüm dişlere uygulanabilmektedirler. Artik klasikleşmiş yöntemler olarak da oldukça başarili sonuçlar vermektedirler.
Bu protezlerde altyapi maddesi olarak altin içeren değerli metal alaşimlari kullanilir. üst yapida estetik yine seramik uygulamalari ile sağlanir. Bu alaşimlar dişhekimliğine özel karişimlardir.
Peki neden bu protezler tercih edilirler?
  • Altin dişhekimliğinde kullanilan maddeler içinde diş, diş eti ve çevre dokularla en iyi uyum gösteren maddedir. Dolayisiyla protez uygulanan bölgelerdeki dişeti problemlerini en aza indirir.
  • Sağlikli dişetleri
  • Metalin protezlerdeki en önemli görevlerinden biri de dişleri sararak onlari sağlikli olarak korumaktir. Tabii olarak bunun yolu metalin kolaylikla hazirlanmiş dişin şeklini alabilmesinden geçer. Altin işlenebilirliği en üst seviyede metallerden biridir.
  • Hazirlanmiş dişin morfolojisi ile mükemmel uyum
  • Estetik olarak seramik altinda yer alan metalden de etkilenecektir. Altin rengi ve yapisi itibariyle çok daha estetik sonuçlar verecektir.
  • Estetik protezler
Daha önce de bahsettiğimiz gibi metal, protezlerde seramiklerle sağlanamayan dayanikliliği vermek amaciyla kullanilmaktadir ve bu açidan da oldukça başarilidir. Ancak bu özelliğiyle beraber bazi estetik sorunlar yaratmaktadir. Bunlardan en önemlisi teknik olarak ‘neon (florasan) efekt’ olarak adlandirilan sorundur.

Dişlerimizde ve tüm nesnelerde görünüm ‘işik’ ile olmaktadir. işte metaller üzerlerinde yer alan seramiğin aksine işiği geçiremeyerek yansitmaktadirlar. Bu konuda yapilan araştirmalar sonucun artik kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapisini birebir taklit edebilen ve işiği geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrica tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin derinlemesine evcut tüm dokulari da renk ve tonlama olarak taklit edilebilmektedir.

Yukarıda verilen bilgiler ışığında özellikle tek diş kaplamalarında kullanılırlar. Doku ve renk uyumları doğal dişler gibidirler. Dayanıklılıkları oldukça üst seviyededir. Özellikle ön dişlerde sağladıkları mükemmel estetik ile fark yaratırlar.

Bu tip porselenlerle ayrica estetiğimizin temel anahtari olan ön alti adet dişlerde sadece ön yüzeylere uygulanan protezler yapmakta mümkün hale gelmiştir.

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar dişhekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.
Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.
Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.